Houten vloeren schuren

Renoveren van parket en houten vloeren.

houten en parket vloeren schuren

Wat moet er precies gebeuren bij het renoveren van houten vloeren?

Schuren :

Gewoonlijk wordt de vloer  drie keer geschuurd: eerst met korrel 40 (het verwijderen van de oude was/wax/lak-lagen) vervolgens met korrel 80 (voor het verwijderen van de ondiepe krassen) en als laatste met korrel 120 (voor het glad schuren van de vloer).

Polijsten :

Als de vloer geschuurd is wordt deze gepolijst om de nerven en poriën van het hout af te sluiten. Dit om een  zo egaal  mogelijk resultaat te krijgen. Vervolgens is de vloer tegen water en vuil te behandelen met de gewenste afwerkmethode.

Hardwax-olie :

Bewerking met een zgn. hard-wax olie: Dit is een drogende olie met een blijvende matte glans. De vloer is dan bestand tegen vuil en vocht en met een vochtig doek te dweilen. Ook b.v. wijn, koffie en vruchtensappen zullen geen vlekken achter laten. .

Parketlak :

Bewerking met een kras- en slijtvaste parketlak: De vloer dient 3  keer gelakt te worden en afhankelijk van het door u gewenste effect zullen wij de best passende lak voorstellen.

Vloerolie :

Bewerking met vloerolie: Olievloeren hebben een speciale behandeling en onderhoud nodig om de “looks” van het houtsoort te benadrukken en te behouden. Het is ook mogelijk om de vloer met een kleur-olie te bewerken, echter let op want dit is niet bij alle houtsoorten mogelijk.

Onderhoud van parket en houten vloeren

vloeren schuren en oliën

Algemeen :

Zand en vuil veroorzaken krassen en slijtage. Daarom kunt u beter een zachte bezem, een stofwisser of een stofzuiger gebruiken om het zand en vuil van de vloer te verwijderen. Zorg voor een goede mat bij de inloop en zorg dat meubilair voorzien is van vilt of doppen om beschadigingen te voorkomen. Een parket- of laminaatvloer is gemaakt voor een gemiddelde temperatuur van 20 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 60 a 70 %. Bij vloerverwarming of daar waar cv buizen onder de houten vloer liggen raden wij aan om de temparatuur van de cv niet hoger in te stellen dan 70 graden. Anders zou het wel eens kunnen zijn dat uw vloer beschadigd raakt. Met een hygrometer en een luchtbevochtiger kunt u de ideale omstandigheden voor u en uw vloer regelen.

Laminaatvloer :

Schoonmaken met een goed uitgewrongen dweil (gebruik geen mop) door niet te veel en niet te koud water te gebruiken(warm water geeft minder kans op strepen). Op elke tien liter water een dopje laminaat cleaner toevoegen en de vloer na dweilen met schoon water  zonder schoonmaakmiddelen).

Parketvloer :

Een parketvloer heeft normaal gesproken weinig onderhoud nodig maar dit is echter wel afhankelijk van het soort parketvloer dat u heeft laten leggen. Een met lak bewerkte vloer vraagt om een andere behandeling dan een geïmpregneerde vloer.

Gelakte vloer :

Een gelakte vloer is makkelijk in onderhoud: stofvrij maken en af en toe afnemen met een vochtige doek is genoeg. Vlekken van diverse vloeistoffen , kleverige stoffen e.d. kunnen gemakkelijk met een vochtige doek verwijderd worden en blijven niet zichtbaar. Echter  afhankelijk van het gebruik zal de bovenlaag van tijd tot tijd moeten worden vernieuwd. U kunt dit doen met een polish, ongeveer 1 keer per 2 a 3 maanden bij normaal gebruik. Tevens 1 keer per 6 maanden ontvetten met een parket cleaner en dan weer de polish aanbrengen als de vloer droog is. Gebruik altijd een goed en ook hetzelfde merk en type onderhoudsproduct want dit zorgt voor lang plezier van een mooie vloer.

Geïmpregneerde vloer (was,olie) :

Bij een geïmpregneerde vloer zijn de houtporiën min of meer afgesloten, waardoor vloeistoffen bijna niet kunnen binnendringen. Vloeistoffen kunt u met een vochtige doek afnemen en om snelle slijtage te voorkomen kunt u de vloer af en toe met een beetje was/olie behandelen. Wel eerst de vloer stofvrij maken, met een uitgewrongen dweil afnemen en dan een dun laagje was of olie aanbrengen. Na het drogen goed uitwrijven. Nieuwe was pas aanbrengen nadat bij opwrijven van de oude waslaag de glans niet meer terug komt. Voordat u een nieuwe waslaag aanbrengt moet u eerst de oude waslaag verwijderen met een cleaner. Als op plekken waar veel gelopen is er zichtbare slijtplekken zijn dan moeten deze plekken eerst was vrij gemaakt worden (b.v. met een verdunningsmiddel) en vervolgens licht worden opgeschuurd staalwol. Hierna kunt u een nieuwe laag, de zogenaamde sealer (= impregneermiddel) aanbrengen. Lees altijd voor het gebruik de gebruiksaanwijzing op de verpakking zeer zorgvuldig en controleer op de houdbaarheidsdatum.

Voor het behoud van uw vloer raden wij u aan deze onderhoudsadviezen op te volgen.

De levensduur en dus ook het plezier  van uw vloer zal sterk verbeterd worden bij het opvolgen van deze onderhoudsadviezen.  Het is logisch dat de garantie alleen geldig is als de vloer volgens de voorschriften onderhouden is. Bij twijfel over het juiste onderhoud of andere vragen over uw vloer neem dan gerust contact met ons op!